Tuesday, May 29, 2007

Ενδιαφέρον ερωτηματολόγιο!

Πολύ διαδεδομένη τακτική στις μέρες μας αποτελεί η επιλογή μιας ιδεολογίας ή ενός πολιτικού χώρου και ο σχηματισμός απόψεων πάνω σε όλα τα θέματα μέσα από το πρίσμα της συγκεκριμένης ιδεολογίας ή του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Εξαιρετικά διαδεδομένη είναι επίσης η τακτική της επιλογής της ιδεολογίας ή του πολιτικού χώρου ασχέτως αν οι απόψεις μας ταυτίζονται με τις θέσεις του χώρου αυτού.

Θα ήταν όμως ιδιαίτερα ενδιαφέρον αν μπορούσαμε να σχηματίσουμε πρώτα απόψεις για τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα και στη συνέχεια να ελέγξουμε σε ποια ιδεολογία ή σε ποιον πολιτικό χώρο ταιριάζουν οι απόψεις μας.

Στην ιστοσελίδα του http://politicalcompass.org/ υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο που λειτουργεί ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Απαντήστε στις ερωτήσεις και δείτε σε ποιον πολιτικό χώρο σας κατατάσσει. Είναι έγκυρο και άκρως διαφωτιστικό. Καλή διασκέδαση!

Friday, May 25, 2007

Μια παρέμβαση πάνω σε θέματα ορολογίας

Η πολιτική σκηνή της χώρας μας, αλλά και κάθε χώρας, χαρακτηρίζεται από τον γενικό διαχωρισμό σε συντηρητικούς και προοδευτικούς. Συντήρηση και πρόοδος αποτελούν εδώ και αιώνες το δίπολο πάνω στο οποίο στήνονται ιδεολογίες, πολιτικά κόμματα και πολιτικές εκστρατείες. Τι σημαίνουν όμως οι λέξεις αυτές;

Έχει επικρατήσει η σύνδεση της λέξης “συντήρηση” με την οπισθοδρόμηση και έχει φορτιστεί αρνητικά ενώ αντιθέτως, η “πρόοδος” είναι μια λέξη εξ’ ορισμού φορτισμένη θετικά. Είναι όμως η κατάσταση πραγματικά έτσι; Πριν απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα θα ήθελα να πω μόνο δυο λόγια…

Πρώτον, η συντήρηση των καλών στοιχείων δεν μπορεί παρά να είναι κάτι θετικό και δεύτερον, ο άνεμος αλλαγής που ευαγγελίζονται οι “προοδευτικοί” τις περισσότερες φορές αποδείχτηκε λίβας που έκαψε οτιδήποτε βρέθηκε στο διάβα του!

Wednesday, May 23, 2007

Στη μνήμη του Milton Friedman

Πριν λίγες ημέρες, στις 16 του Μάη, κλείσανε 6 μήνες από το θάνατο του Milton Friedman, του γίγαντα της οικονομικής επιστήμης και λαμπρού εκπροσώπου του οικονομικού φιλελευθερισμού.
Με αφορμή αυτή τη δυσάρεστη επέτειο τοποθετώ δύο link, το ένα προς μία συνέντευξη του Friedman στο e-rooster και το άλλο προς ένα video με μια παλιότερη συνέντευξή του.

http://e-rooster.gr/friedman/interview_gr/

http://video.google.com/videoplay?docid=6813529239937418232&q=genre%3Aeducational+is%3Afree

Tuesday, May 22, 2007

Ελεύθερη οικονομία, ελεύθερη κοινωνία!

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό από το όνομα του blog, άποψη μου είναι πως πρέπει να αφήσουμε την οικονομία να λειτουργεί ελεύθερα χωρίς κρατικούς περιορισμούς και παρεμβατισμούς και πως η ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να απελευθερωθεί από την γραφειοκρατία και τις ασφυκτικές διοικητικές ρυθμίσεις. Πάνω σε αυτή την άποψη στηρίζεται και όλη μου η πολιτική ιδεολογία.

Πολλοί θα υποστηρίξουν πως αδιαφορώ για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας καθώς και για τα προβλήματα που συνηθίζουμε να αποκαλούμε “προβλήματα της καθημερινότητας”, ότι δεν ενδιαφέρομαι για την κοινωνία και ρίχνω όλο το βάρος στην οικονομία. Σε μια προσπάθεια να προλάβω τέτοιου είδους αντιδράσεις απαντώ τα εξής...

Η παιδεία, η υγεία, η ανεργία, το ασφαλιστικό αποτελούν μερικά παραδείγματα προβλημάτων που έχουμε συνηθίσει να χαρακτηρίζουμε “κοινωνικά”, ενώ η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις αποτελούν τα βασικότερα “προβλήματα της καθημερινότητας”. Ποιος όμως πιστεύει πραγματικά πως τα παραπάνω θέματα δεν είναι κατά βάση οικονομικά; Κοινωνία και οικονομία είναι δύο έννοιες αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες. Δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερη κοινωνία χωρίς ελεύθερη οικονομία. Όπως έχει πει και ο Friedman, τα επιχειρήματα κατά της ελεύθερης αγοράς προδίδουν την έλλειψη πίστης στην ιδέα της ελευθερίας γενικά!

Ας μην κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά στην πραγματικότητα. Αυτά τα προβλήματα είναι οικονομικά και απαιτούν οικονομικές λύσεις. Η αγορά έχει τον τρόπο της να επιλύει τέτοια προβλήματα μόνη της. Οι κρατικές παρεμβάσεις και ο περιορισμός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προκαλούν και διαιωνίζουν αυτά τα προβλήματα.


Saturday, May 19, 2007

Άλλο ένα πολιτικό blog;

“Άλλο ένα πολιτικό blog…άλλος ένας που θ’ αρχίσει να μιλάει ακατάπαυστα χωρίς, στην ουσία, να λέει τίποτα”. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσουν πολλοί τη δημιουργία αυτού του blog…και ίσως να έχουν δίκιο.

Ίσως όμως και όχι!

Ας μην ξεχνάμε πως η πολιτική στηρίζεται (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να στηρίζεται) στο διάλογο και η ποιότητα του διαλόγου εξαρτάται εξίσου και από τις δύο πλευρές. Οπότε ας προσπαθήσουμε να μην αντιμετωπίσουμε την προσπάθεια αυτή με καχυποψία. Αν ο στόχος μου ήταν να μιλάω χωρίς να ακούω, θα έφτιαχνα ίσως μια στατική ιστοσελίδα όπου θα παρουσίαζα τις απόψεις μου και μέχρι εκεί. Η δημιουργία αυτού του blog όμως έχει σαν στόχο όχι μόνο την παρουσίαση των πολιτικών μου απόψεων, αλλά κυρίως την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού διαλόγου πάνω σε θέματα πολιτικής.

Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο εφόσον σέβεται τις διαφορετικές απόψεις και δέχεται τη διαφωνία ως βασικό και χρήσιμο συστατικό ενός υγειούς διαλόγου.